2018. okt 22.

Hogyan tovább?

írta: Jálics Kukkancs
Hogyan tovább?

tanácsok a továbbtanulással kapcsolatban Petkes Alexandrától

Ha már legalább körvonalaiban meg tudod határozni, milyen tevékenységek, szakmák felelnek meg igényeidnek, képességeidnek és felmérted a jövőbeli lehetőségeket is, akkor érdemes a lehetséges továbbtanulási irányokat kiválasztani.

Az álmodozás mellett hasznos lehet, ha számba veszed azt is, miben vagy jó. Itt nem csak arról van szó, hogy milyen iskolai tárgyakat tudsz jelesre teljesíteni. Inkább arról kellene gondolkodnod, hogy milyen akcióidért kaptál elismerést másoktól.

Számtalan példát felsorolhatsz iskolán belüli vagy iskolán kívüli sikeres akcióidból, és ezeket egyenként elemezheted is. Felsorolhatod magadnak azokat a készségeidet, amelyeknek már birtokában vagy.

Nézz utána az Interneten, kérdezősködj a környezetedben dolgozó felnőttektől, hogy milyen foglalkozások esetében használhatóak eredményesen.

Esetleg próbáld ki egy pár napos "gyakorlat" keretében, tényleg arra a szakmára, területre gondoltál-e, amit a gyakorlat által tapasztaltál.

Ahhoz, hogy a szükséges végzettséget megszerezd, meg kell ismerned a felsőoktatási intézmények követelményeit és képzéseik jellemzőit is.Dönthetsz arról, hogy milyen rendszerű képzési programot keresel vagy melyik városban választanád szívesen, a rendelkezésre álló lehetőségek közül.

Szólj hozzá