2017. nov 20.

Mit csinál egy grafikus?

írta: Jálics Kukkancs
Mit csinál egy grafikus?

írta Hetesi Petra

Mielőtt részletezném hangsúlyozom,hogy többféle grafikus létezik.

Van, aki szeret a hagyományos technikákkal  művészeti tevékenységeket végezni, és van, aki számítógépes technikával szeret dolgozni. És vannak olyanok, akik mind a kettőt csinálják... Összeírtam, hogy mivel is foglalkozhatnak a grafikusok: Bele tartozik a képregény készítése és a tónusozás is. 

 A festő olyan vizuális, művészeti alapképzettséggel, rajzi, festészeti ismeretekkel rendelkező szakember, aki a festészet különböző területein (táblakép, muzeális feladatok) esztétikai, szakmai feladatokat lát el. Alkalmazza a kor követelményeinek  megfelelő technikai eljárásokat. Ismeri a korszerű szakmai szemléleti elvárásokat. Széleskörű szakmai, művészi, művészettörténeti tudása képessé teszi tervezési és gyakorlati feladatok megoldására önálló vállalkozóként is, továbbá tanulmányai folytatására művészeti főiskolákon, egyetemeken.

Animációs filmkészítő:

A síkművészet és az időben lejátszódó művészeti ágak területén az előzetesen megbeszélt követelmények és elgondolások rögzítése alapján önállóan képes feladatát elvégezni. Önálló vállalkozóként képes saját munkájának megtervezésére és szervezésére.

Képregény készítő:

A képújság készítése egy összetett, a legtöbb esetben számos ember összehangolt munkáját igénylő feladat.
A nagyobb képregénykiadóknál egy szerkesztőség foglalkozik a kiadványok elkészítésével, melynek élén egy szerkesztő áll.

Elkészítés menete:

A szerkesztő az, aki „összefogja, irányítja” valamennyi a képregény elkészültéhez szükséges tevékenységet.
A szerkesztőnek ellenőriznie kell minden egyes munkafolyamatot, hogy a legtökéletesebb, legjobb minőségű, minden hibát nélkülöző kiadvány készülhessen el az olvasók számára. Munkáját helyettesek illetve asszisztensek segíthetik így még pontosabbá téve a szervezés és ellenőrzés menetét.

Dekoratőr- a kreatív ötletgazda

Van egy videóm is, ahol bemutatja a dekoratőr képzést.

https://youtu.be/pj0TdBDSc8c

 A dekoratőr feladata, hogy egy kirakatot igényesen és figyelemfelkeltően rendezzen be, legyen felső- vagy alsó ruházat, parfüm, játék, lakásfelszerelés, mobiltelefon, stb...
Tevékenysége közé tartozik a bolti portékák együttes megjelenésének kidolgozása is, hogy milyen színben és mintába öltöztetve jelenjenek meg a kirakatban, vagy a boltok polcain. A tervezéstől a megvalósításig, lebontásig minden a dekoratőr feladata. Komplex és igazán látványos szakma.  Ők tervezik meg egy üzlet arculatát, milyen legyen a kirakat, hogyan legyen elrendezve. Feladatuk célja nem csupán az esztétikában merül ki, hanem nagy szerepük van a vásárlásösztönzésben is.

Szólj hozzá

témacikk